wz

DRUHY   ČAJŮ

1.      Porcované: zelené/černé/Pu-Erh, ochucené/ čisté v nálevových sáčcích

2.      Práškované: obřadní čaj Japan Matcha, velmi kvalitní čaj

3.     Lisované: do různých tvarů – vosí hnízda, cihly, tvar houby, do tvaru malinkých tyčinek (Kokaicha Japan), lisované do stébla bambusu, do listů bambusu (čajové perly / čajový cop)

4. Sypané (listové): buď sušené vrcholové pupeny či lístky nebo srolované do kuliček (Gunpowdery), liší se podle oblasti původu

A.  ZELENÉ: nejznámější

B.  ČERNÉ: nejpoužívanější, tzv.fermentované čaje

C.  ČERVENÉ: patří sem skupina čínských černých čajů (Keemun, Yunnan, Pu Erh)

D. BÍLÉ: vhodné pro vícero nálevů

E.  POLOFERMENTOVANÉ (tzv. OOLONGY, polozelené, žlutozelené nebo částečně fermentované): oblíbené pro kvalitu

F.   MODROZELENÉ (tzv. ČÍNSKÉ  wu-lungy, wulongy)

G.  ŽLUTÉ: speciální čínský typ čaje

H. STŘÍBRNÉ: speciální ceylonský typ se stříbrnou barvou lístků

CH.      ZLATÉ: raritní ceylonský nejdražší typ čaje, speciálně vyšlechtěný

5.      Sypané tvarované do různých tvarů: většinou čínské zelené vázané nebo ručně tvarované – do tvaru růže, vřetena, kuličky, meče

6.      Z čajových řapíků – Japan Kukicha makrobiotický čaj

7.      Prachové: v prodejně Léčivky se neprodávají (např. Sayonara,..)

Čaje  dle  způsobu  ochucení:

1.     ČISTÉ: liší se svou chutí podle oblasti, kde byly sklizeny (Čína, Indie,..), nebo podle nadmořské výšky pěstování, podle doby sklizně, podle způsobu pěstování (s přistíněním), podle druhu sklizně (ruční, strojová) a podle stupně kvality čaje

2.   OCHUCENÉ: jsou to čaje bez aromat, vůně jsou přírodní – například sušením nad ohněm (kouřová příchuť), s přidanými květy (jasmín, růže, osmanthus, chryzantéma, lotosový květ,…), s některými bylinkami (marocká máta nana, ženšen), nebo se vonné byliny a ovoce po předání vůně čaje odstraní (China Lichi), s praženou rýží (Genmaicha Japan), gumovými rozpustnými medvídky,…

3.   PRAŽENÉ: např. Japan Hojicha (makrobiotický čaj)

4.   UZENÉ: např. Čína Lapsang Souchong – uzený borovým kouřem

5.      AROMATIZOVANÉ:

A.  přírodní silicí: např.Earl Grey – se silicí bergamotu

B.  umělými aromaty a vůněmi – tyto čaje se v prodejně Léčivky neprodávají !

 

Podle  způsobu  balení:

1.     v sáčku – 50, 70, 100 g

2.   v dóze – např. skleněné

3.   v papírové krabičce – např.Gunpowder China

4.   v plechové dóze – např.Wu-long černý drak

5.    ve stéble bambusu – např.Pu-Erh Ming Cha

6.   v dárkové vyřezávané dřevěné krabičce – čaje z Indie

 

Podle  typu  čaje:

1.     klasický pravý čaj – velká většina sypaných čajů

2.      čaj typu Pu-Erh (dodatečně fermentovaný čaj)– velkolistý typ čajového keře, forma zelená (Green Pu-Erh) i černá

 

Podle  obsahu  theinu = kofeinu:

1.    klasické s "kofeinem" – kofein v čaji se nazývá thein (tein)

    2. bezkofeinové – kofein je odstraněn pomocí extrakce CO2

 

Speciální čaje:

- např. zelený čaj Japan Gabalong - určený na snižování vysokého krevního tlaku

 

Čajové příslušenství v prodejně Léčivky: Metlička na šlehání čaje Matcha, lžička na Matchu, šejkr na matchu, keramika, zhong ("čong"), čichátko, konvičky (keramika, varné sklo), termohrnky...