Tvůrce webu je i pro tebe! Postav třeba web. Bez grafika. Bez kodéra. Hned.
wz

Pivo sentický KVASAR a léčebné účinky

Kvasnicové, nepasterizovné, nečeřené a nefiltrované pivo má tyto vědecky prokázané účinky (při denní dávce 0,5 až 1 litru piva), děleno podle obsažených účinných látek:

 

- Minerály a stopové prvky - Nefiltrované pivo obsahuje více než 30 minerálů a stopových prvků, které působí příznivě na organismus. Pivo díky obsahu minerálů působí na lidský organismus zásaditě a čistí ledviny. Je vhodné na doplnění tekutin a minerálů po těžké fyzické práci nebo po sportovním výkonu. Důležitý je i obsah křemíku, který pochází z ječných zrn.

 

- Vitamíny – V kvasnicovém pivu najdeme velké množství vitamínů, zejména všechny vitamíny skupiny B. Díky obsahu kyseliny listové a vitamínů B2, B6 a B12 velmi významně přispívá ke snižování hladiny homocysteinu, což je podle posledních poznatků důležitý faktor upozorňující včas na riziko kardiovaskulárních potíží.

 

- Antioxidanty - V pivu obsažené antioxidanty (např. flavonoidy - xanthohumol, polyfenoly), kvasnice a další látky mají velmi příznivý vliv na lidské zdraví (trávící systém, ledviny,…), samozřejmě při pravidelné a střídmé konzumaci. Ve chmelu nově obsažený xanthohumol má antikancerogenní účinky. Podobně chmelové polyfenoly mají silné antioxidační, antikancerogenní, protimikrobiální, protitrombózní a další prospěšné vlastnosti, chránící organismus před civilizačními chorobami.

 

-  Bílkoviny – Medové pivo sentický Kvasar obsahuje na rozdíl od všech pasterovaných lahvových i sudových piv i bílkoviny, které jsou důležité nejen pro zdraví, ale dodávají pivu i zvláštní plnost v chuti. 

Bílkoviny ze sladu se vařením vysráží a odkalí, bílkoviny (aminokyseliny) z medu v pivu zůstávají spolu s bílkovinami obsaženými v pivovarských kvasnicích. Veškerý lepek (chemicky gluten u ječmene zvaný hordein) se z medového piva odstraní na spilce a proto je medové sentické pivo Kvasar ve své podstatě bezlepkové.

V běžných prodávaných pivech jsou bílkoviny v pivě nežádoucí (odstraňují se čeřením), protože při pasterizaci by způsobily zákal a snižovaly by trvanlivost. (Proč asi mají lahvová piva trvanlivost půl roku?)

 

- Sacharidy - Hotové medové pivo neobsahuje téměř žádné jednoduché cukry (monosacharidy - glukózu, fruktózu,...), protože pivovarské kvasinky je přeměnily na alkohol. Jednoduché cukry byly dodány do piva ze sladu a z medu. Složené cukry (polysacharidy) obsažené v pivu jsou většinou jen dextriny. Největší podíl dextrinů vznikl ze škrobu při nakličování sladového ječmene z obsaženého škrobu. Dextriny a ostatní polysacharidy způsobují jemně nasládlý nádech příchutě piva, který vyniká až po delším podržení piva v ústech (dextriny se vlivem enzymu ptyalinu obsaženém ve slinách mění na sladké jednoduché cukry). Neznamená to, že medové pivo je sladší než ostatní druhy piv, k čemuž by název mohl zavádět. Z výše uvedených důvodů (cukr dextrin se nerozkládá inzulinem) je medové sentické pivo Kvasar vhodné i pro diabetiky v rámci diety doporučené lékařem.

 

- Enzymy – Medové pivo sentický Kvasar je „enzymatický nápoj“. Obsahuje enzymy  z živých kvasinek a z medu přidaného do piva studenou cestou (enzymy ze sladu jsou zničeny vařením piva). Enzymy zabraňují předčasnému stárnutí, zbavují organismus jedů a nemocí, usnadňují příjem vitamínů, minerálních látek a stopových prvků.

V poslední době se jim přikládá stále větší význam, dokonce jsou považovány za důležitější než vitamíny a minerály. Enzymy působí jako biokatalyzátory, které vyživují a udržují při životě každou molekulu lidského těla. Enzymy vyvolávají v molekulách našeho organismu chemické pochody, změny a reakce, aniž by se během nich samy změnily či zničily.

Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45°C, při teplotě 54°C ztrácejí životaschopnost. Mohou být konzervovány při velice nízkých teplotách (proto se skladováním medového piva Kvasar v chladu nezničí).

Naše tělo si enzymy, kterých je asi 10 tisíc, částečně vyrábí samo, částečně je přijímá z potravy. Aby docházelo k obnově, regeneraci tkání, musíme jíst co nejvíce syrové stravy. Tepelně zpracované potraviny (např. i pasterované pivo) sice udržují tělo při životě, ale ne při dobrém zdraví. Potrava bez enzymů a vitamínů je mrtvá a dříve či později nás přivede k nemocem ne-li k horším koncům.

 

- Pivovarské kvasnice (kvasinky) – Medové kvasnicové pivo sentický Kvasar obsahuje vybrané vysoce kvalitní živé pivovarské kvasinky (Saccharomyces cerevisiae). Pro vysoký obsah vitamínů, minerálů, lehce stravitelných bílkovin a dalších biologicky aktivních látek jsou důležitým doplňkem výživy nemocných, rekonvalescentů i lidí zdravých. Lze užívat (samotné nebo v kvasnicovém pivu) i preventivně na ochranu organismu před nemocemi a na posílení organismu zatíženého zhoršeným životním prostředím. Samotné pivovarské kvasnice jsou bezlepkové, protože kvasinky pro svůj život zpracovávají cukry, vitamíny a minerály ze sladu a ne bílkoviny z ječmene (které obsahují i lepek).

Obsahují látky nepostradatelné k regeneraci organizmu. Čisté pivovarské kvasnice (např.Pangamin) působí i jako podpůrný prostředek pro mládež v růstu a dospívání (pro vysoký obsah bílkovin).

K léčebným účinkům se pivovarské kvasnice používají při B – avitaminózách (nedostatku vitamínů skupiny B), v neurologii dermatologii (dobře působí na stav pleti),  a k ochraně jater (například i před vlivem alkoholu). Pivovarské kvasnice samotné se podílí také na metabolismu tuků a cukrů.

 

- Alkohol (ethanol) - Co se týče vlastních zdravotních účinků alkoholu na lidský organismus a např. vztahu konzumace alkoholu a kreativity,  existuje obrovské množství zcela protichůdných informací. Jisté je, že užívání alkoholu v pivu v střídmém množství působí kladně na lidské zdraví. Alkohol funguje také jako dezinfekce, a je navíc zárukou zdravotní nezávadnosti nápoje. Škodlivé účinky alkoholu na játra částečně eliminují v pivovarských kvasnicích obsažené vitamíny skupiny B.

 

- Oxid uhličitý (CO2, kysličník uhličitý) - Při kvašení piva se uvolňuje přírodní oxid uhličitý. Medové pivo sentický Kvasar není uměle syceno oxidem uhličitým. Medové pivo a všechny perlivé nebo šumivé nápoje, obsahující CO2, působí v organismu přechodné zlepšení nálady (bez ohledu na alkohol, takto se projeví i kola nebo sodovka).

 

- Fytoestrogeny (obsažené a extrahované z chmele) – V poslední době přibývá vědeckých prací, které prokazují příznivé účinky fytoestrogenů na lidský organismus. Významně snižují například výskyt rakoviny prsu, dělohy, tlustého střeva či prostaty. Někteří odborníci na výživu si připouštějí, že jeden litr piva může zvyšovat denní příjem fytoestrogenů asi o 10 procent. Fytoestrogeny prokazatelně působí estrogenně, sedativně a antibakteriálně.

 

 

Doporučení:

Medové kvasnicové pivo Kvasar je z hlediska zdravotních účinků vhodné užívat při nebo po jídle. Tímto způsobem upravuje správné trávení a zažívání a ochraňuje celý trávící trakt. Popíjené ve večerních hodinách usnadňuje usínání a podporuje kvalitní spánek. Popíjené během dne působí pozitivně na zlepšení nálady a pocitu celkového zdraví a navíc výborně zahání žízeň. Medové pivo je vhodné i pro diabetiky a také pro celiaky.

 

Napsal:

Pfeffer Bohdan – Bylinářská poradna a prodejna Léčivky, Boršice u Buchlovic