wz

Potravní  doplňky  

(potravinové doplňky, nutraceutika)

Správná výživa je základem dobrého zdraví. Náš jídelníček a stravovací návyky jsou často nevyhovující a neobsahují  správné množství vitamínů, minerálů a dalších látek. Naše strava nemusí vždy obsahovat (nebo také neobsahuje) dostatek zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, oříšků, rostlinných olejů lisovaných za studena, fermentovaných a jiných potravin které jsou bohaté na důležité nutriční látky. Často je to dáno dostupností či nedostupností potřebných potravin, jejich cenou, znalostí o jejich významu a také pohodlností či chutnějšími návyky (produkty). Vzhledem k tomu, že mnohé chronické choroby vznikají z dlouhodobé nevyhovující výživy, dojde rychleji k uzdravení, začne-li se s užíváním doplňků stravy současně s přechodem na zdravý jídelníček.

I když dále budeme hovořit o zdraví a zdravém těle, mějte vždy na paměti, že zdravé tělo je výsledkem harmonie ducha, duše a těla člověka.

Pamatujte, že lidem plným zloby, nenávisti, závisti, předsudků a nedostatku jakékoliv pokory stěží pomohou i ty nejlepší potraviny, nejlepší doplňky stravy a léky. Naopak s láskou v srdci a mysli k celému stvoření se k vám bude zase láska vracet a bude vám pomáhat při zmírnění nebo vyléčení zdravotních problémů. Láska a úsměv nic nestojí, ale velmi pomáhají !!!

Upozornění:

Před každou koupí doplňků stravy Vám v prodejně Léčivky vysvětlím a doporučím pouze ty účinné látky, které potřebujete a ty potravní doplňky, které tyto látky obsahují v účinném množství a lehce vstřebatelné formě. Protože z mnoha důvodů se přidává do potravinových doplňků žádaná látka v nevýznamném množství, ale v reklamě se vyzdvihuje její přítomnost, aby se tak lépe zdůvodnila cena nebo složení doplňku stravy a jeho atraktivnost.

Oblíbenost doplňků stravy

Ještě před 10 lety tvořily většinu potravinových doplňků nutriční látky jako jsou vitamíny B komplex a C a minerály, jako například vápník a železo, o kterých se vědělo, že je jich v potravě nedostatek. Výzkum v oblasti výživy ukázal, že náš jídelníček obsahuje varovně malé množství některých důležitých látek a stopových prvků.

Vzhledem k velkým rozdílům v množství nutričně významných látek obsažených v potravinách a jejich schopnosti vstřebání a využitelnosti v organismu mohou mít potravinové doplňky důležitý vyrovnávací účinek. Vzájemné působení nutričních látek obsažených s jinými složkami potravy může jejich využitelnost pro organismus snížit. Proto jsou některé potravinové doplňky připraveny tak, aby se co nejlépe využila základní účinná látka.

Základní typy doplňků stravy

Vitamíny – jsou to organické látky nezbytné pro regulaci metabolických funkcí v buňkách a pro procesy uvolňující z potravin energii. Celkem známe 29 vitamínů, které se dělí na rozpustné ve vodě (15 vitamínů skupiny B, vitamín C, H, P, U) a na rozpustné v tucích (vitamín A, D, E, K), což má pro organismus zásadní význam z hlediska dlouhodobosti působení. Kromě několika výjimek (vitamín D a K) si organismus nedokáže vitamíny vytvořit a musí být dodávány v potravě nebo v doplňcích stravy. Jakkoli jsou vitamíny důležité, nestačily by plnit své funkce, pokud by chyběly minerály.

Minerály – jsou organické látky nezbytné pro celou řadu životních procesů, počínaje od tvorby kostí přes činnost zažívacího ústrojí, až po správnou činnost srdce. Více než 60 různých minerálů v těle se skládá pouze z 22 základních prvků. Sedm z nich – vápník, hořčík, železo, fosfor, jód, selen a zinek jsou nejdůležitější. Ostatních 15 představuje především takzvané stopové prvky, protože denní množství, které člověk potřebuje, se udává v miligramech (mg) nebo mikrogramech (mcg, µg).

Rostliny – rostlinné potravinové doplňky se připravují z květů, listů, natě, kořene a nebo kůry. Léčivé rostliny se často užívají k dosažení nebo udržení dobrého zdravotního stavu, například posílení imunitního systému, udržování normální hladiny cholesterolu a také k prevenci únavy.

Jiné doplňky (vitageny) – zahrnují různé skupiny látek, které mají pozitivní vliv na celou řadu procesů probíhajících v organismu, počínaje například flavonoidy, izoflavony, karotenoidy, aminokyselinami, přes koenzym Q 10, kvercetin a rybím či tulením olejem konče.